EMDR:
als er meer aan de hand is dan je met het blote oog kunt zien

Problemen?

We bloeden soms, en dat proberen we te verhelpen door de wonde te ontsmetten en er een pleister op te plakken. Soms is de wonde echter zo diep dat er een chirurgische ingreep nodig is om de wonde te helen. Het lichaam werkt op een wonderlijke manier om zichzelf te herstellen. Zo ook bij emotionele letsels. We maken dingen mee, nare dingen, traumatiserende dingen, die soms sporen nalaten. We zijn daar goed in als mens: we proberen de wonden te hechten, en vaak verbijten we de pijn om toch te kunnen doorgaan. En toch worden de hechtingen soms uit het niks weer opengereten. Plots is het daar: een herinnering, of zelfs maar een fractie van een flard van een herinnering. Een trigger, iets dat je opnieuw doet bloeden. Het pakt je waar je bij staat, het blaast je van je sokken. En daar sta je weer, met je twee voeten in dat rauwe trauma, waarvan je dacht dat je het zo goed had proberen te verwerken.

Wat nu?

Dan is het tijd voor hulp. EMDR is een wetenschappelijke en effectieve behandeling die, mede dankzij zijn fascinerende karakter, een helende invloed heeft op trauma’s die nog verwerkt moeten worden. Het fysieke aspect van het brein wordt aangesproken om het verwonde, psychische aspect te integreren, en het trauma een plaats te geven zonder de zware emotionele lading die ons dikwijls belemmert om verder te kunnen. De cliënt gaat onder begeleiding van de therapeut terug in de emotie van het trauma, om het van daaruit steeds minder en minder beladen te maken. Dat heeft tijd nodig: sommige mensen voelen na enkele sessies al een verschil, anderen hebben meer tijd nodig om zichzelf die emoties weer toe te staan.

Wat is EMDR?

  •   een gerichte, wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode voor psychisch trauma
  •   Francine Shapiro was de grondlegger van deze therapie
  •   de meest gebruikte en effectieve therapie bij de behandeling van PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom)

 

Kan ik helpen?

Vanaf 1 juli is mijn opleiding voor deze specifieke techniek afgerond, en verwelkom ik je graag in mijn praktijk om je bij te staan.

Ben je op zoek naar een luisterend oor en wil je graag weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op.